четвер, 28 листопада 2013 р.

Огляд творчості "Золоте пасмо художньої прози Ольги Кобилянської"

"Найкращі хвилини були в мене, коли я писала і закінчувала мої твори. До так званої "слави" була я в глибині душі холодна. Любила я мої мрії, гори, зірками засіяне небо, іноді - рівнини..." - так відкрила своє серце відома письменниця Ольга Кобилянська у заповіті до своїх братів.Вона знала - мрії не завжди сповнюються, адже так і не побачила море. Сердечні рани загоюються, але не перестають боліти - ніколи не забувала вона своє кохання. І що все минає... Існуюча влада заборонила сповіщати про смерть Ольги Кобилянської і брати участь у похороні.
27 листопада 2013 року виповнилося 150 років від дня народження видатної письменниці Ольги Кобилянської. Вона народилася в містечку Гура-Гумора на Буковині і була четвертою дитиною в сім'ї. Зростала волелюбною, витонченою дівчинкою, страшенно цікавою до всього, що її оточувало. В глибині ночі, коли вона була впевнена, що жодне око не впаде на неї, тихенько сідала до столу і писала...Писала іноді до сходу сонця...І це були для неї великі, святі ночі. Була несвідомим, молодим, диким романтиком.
 Дім Кобилянських стояв на широкій зеленій галявині, у тому місці, де земля круто піднімалася вгору аж до самого Рунгу. Часом, просидівши ніч над паперами, вона виходила на ганок і, побачивши гори, відчувала, як її манить туди. Ольга сідлала коня і мчала в гори, де можна було зустрічати сонце: дві гори вабили її - простакуватий Рунг і таємнича, небезпечна Магура...
 З нагоди 150-річчя від дня народження відомої письменниці  бібліотекар Козарчук Л.Л. для учнів 7-9 класів ЗОШ №2 1-111 ст. провела огляд творчості "Золоте пасмо художньої прози Ольги Кобилянської ". Учні детально ознайомилися з її творами та нелегким життям.   
За незламну силу духу, мужність фізично хворої жінки. що підняла постать Ольги Кобилянської на високий п'єдестал, шанувальники її таланту дали письменниці високе поетичне наймення - Гірська Орлиця. 21 березня 1942 року в Чернівцях скінчилось життя Ольги Юліанівни. Починалось безсмертя... Вона його заслужила. 

 

 

 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар