четвер, 7 листопада 2013 р.

"ДЗВЕНИ СТРУМОЧКОМ РІДНА МОВА"

 
Мова моя українська,
              Батьківська, материнська,       
Я знаютебе не вивчену-
 Просту, домашню,звичну,
Не з-за морів покликану
 Не з словників насмикану.
Ти у мені із кореня,
Полем мені наговорена,
Дзвоном коси накована,
В чистій воді смакована,
Болем очей продивлена,
     Смутком багать продимлена,
З хлібом у душу всмоктана,
  В поті людськім намокнута,
З кров”ю моєю змішана,
І аж до скону захищена.
 
 
                  9-го листопада ми  відзначаємо велике свято — День української писемності та мови.
Свято було встановлене Указом президента України Леоніда Кучми в 1997 році. А святкуємо ми його на честь українського літописця Нестора — послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Саме з нього, вважають дослідники, і починається писемна українська мова. Мелодійна, ніжна, солов’їна — не вистачить слів, щоб описати нашу рідну українську мову. Сьогодні нею розмовляють близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.
      З цієї нагоди  Іванівською районною бібліотекою для дітей була проведена  бесіда-спілкування "Дзвени струмочком рідна мова".
 
 
Бібліотекар Логвиненко В.М.  розповіла учням 2-4 класів Іванівської ЗОШ №2 про корені українського слова, які поросли з найдавніших діалектів праслов'янських племен Давньоруської держави, про те, що дуже багато жорстоких літ і століть пережила наша невмируща мова, а сьогодні вона святкує своє відродження.
 
 

Для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найближча до серця — українська. Так давайте ж разом вивчати, зберігати та примножувати українську мову, і нехай нашому роду ніколи не буде переводу.
 
 



Немає коментарів:

Дописати коментар