середу, 6 травня 2015 р.

До дня Перемоги

           Чимало свят дарує нам весна,
        Як в рідний дім повернення з дороги.
        Та є найбільш хвилюючим для нас 
         Величне свято Перемоги.
         Це свято не затьмариться в віках,
         В цей день нестимуть люди завжди квіти,
         Не обміліє пам'яті ріка -
         В серцях нащадків буде жити.

9 травня - День Перемоги. Цього дня по всій Україні вкриваються весняними квітами і величні пам'ятники, і скромні обеліски. Це означає, що пам'ять народна жива, що подвиг загиблих - незабутній. Свято Перемоги - це свято зі слізьми на очах, це свято радісне і гірке. Радісне, бо принесло на нашу землю мир, гірке, бо ціна цієї радості - життя мільйонів наших співвітчизників.
 До дня Перемоги в бібліотеці оформлено книжкову виставку-пам'ять "Знов білим цвітом вкрилися сади, І знов приходить свято Перемоги...". На виставці розміщена художня та наукова література, дитячі малюнки та маки - символ пам'яті про тих, хто загинув під час Другої світової війни.








Символом пам'яті жертв війни є червоний мак. Ця польова квітка з давніх часів символізувала жертв збройних конфліктів. Уперше червоний мак, як образ, був застосований у роки Першої світової війни. В Україні цей символ використовується віднедавна. Відвідувачі нашої бібліотеки не залишилися осторонь та долучилися до участі у майстер-класі по  виготовленню маків.








Вже минуло 70 років з тієї травневої ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша, прийшов мир, довгожданий, вистражданий, оплачений найвищою ціною, ціною крові і сліз. Все далі відходять грізні і важкі роки Другої світової, але не згасає пам'ять про тих, хто віддав своє життя і захистив рідну землю від ворогів. В бібліотеці пройшов конкурс малюнків на військову тематику, в якому прийняли участь наші читачі.






  70-а річниця перемоги над нацизмом проходить під гаслом: "Пам'ятаємо. Перемагаємо". Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам'ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам'ять робить нас сильнішими. 
Все далі і далі відходить від нас та далека, жахлива війна, яка принесла стільки горя на українську землю, засіяла розпачем та бідою, змінила історію народів.
9 травня 1945 року... День Перемоги... Для юних - це вже давнина. Минуло мирних 70 років, як з нашої землі ненависна війна втікла полохливим кроком. За 70 мирних років народилися покоління наших батьків, рідних. Але кожне нове покоління дивиться на минуле очима свого часу. Про людей воєнної пори видано сотні книжок, знято багато кінофільмів, написано безліч картин. Чимало віршів про той воєнний час написали наші херсонські поети. Так,  патріотичне читання "Пам'ять серця, пам'ять сивини, пам'ять тих, що не прийшли з війни" пройшло з відвідувачами бібліотеки. Діти по черзі читали вірші таких поетів, як А.Марущак "Трофеї", В.Шевченко "Де старий мій окоп?", "Дивачка" (спогад), "Свято Перемоги", М.Братан "Травень сорок п'ятого",  "Новорічна ніч у війну" та ін.







Також відвідувачі бібліотеки  переглянули відеофільм "Війні немає забуття". 







Немає коментарів:

Дописати коментар