неділю, 14 вересня 2014 р.

Олександр Довженко - гордість України


10 вересня минуло 120 років з дня народження кінокласика Олександра Довженка.
Постать Олександра Довженка в українській культурі багатовимірна – він і прозаїк, і драматург, і кінорежиссер. В світовій культурі Довженко – кінокласик і цілком заслужено стоїть поруч з Чапліним, Феліні, Бергманом та ін.
До цієї дати   в бібліотеці був проведений бібліографічний огляд "Олександр Довженко - гордість України". Діти ознайомилися з творчістю та життєвим шляхом кінорежисера та письменника, з такими його відомими кіноповістями як "Земля", "Звенигора", "Арсенал", "Іван" та ін. У роки війни було написано кіноповісті "Україна в огні", "Повість полум'яних літ", оповідання "Ніч перед боєм", "Відступник", "Стій, смерть, зупинись!", "На колючому дроті". Твори Довженка у той час друкувалися й українською, і російською мовами, і їх великі тиражі разом зі зброєю відправляли на фронт.
В своїй автобіографії він писав: "Мені дуже шкода, що так мало я зробив по цей день. Часом здається, наче якісь злі сили кружляли над моєю головою. І ще шкодую, що не дозволено було мені виховувати творчу молодь тою мірою, на яку я все життя почував себе здатним і завжди готовим. Люблю кіномистецтво. Головною темою вважав - сучасну. А в сучасній темі - просту радянську людину, найвеличніше явище в історії народів. Вірю у відродження і новий розквіт нашої радянської кінематографії і цьому буду служити". 

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар