понеділок, 11 серпня 2014 р.

Міні-круїз "Перше знайомство зі Львовом"

Це місто ще й досі не можуть поділити народи, які вважають його своїм. "Княжий Львів" - кажуть українці. Поляки зітхають: "Семпер Фіделіс" - "завжди вірний". Майже "Штетль" - додають євреї. Натомість австрійці називають його ніжно "Кляйне Лємберг". Інколи до цієї багатоголосої розмови долучаються греки, вірмени, угорці і навіть росіяни. Насправді це місто належить всім, хто хоче його любити. Усім, хто відчуває насолоду, вештаючись до болю знайомим середмістям. Кого заколисує біль годинника на ратуші і не дивує паркування автомобілів серед вулиці. Щодня і щогодини Львів готовий відкриватися кожному, хто повірить у його легенди, хто розгадає таємницю ментальності мешканців, постійно залежних від кави і води, хто врешті відчує колорит цього міста, яке ніколи не погодиться та статус периферії, бо від народження Львів має амбіції  центру Європи.
Так, щоб познайомити дітей з чудовим містом західної України, бібліотекар Козарчук Л.Л. разом з дітьми віртуально побували в самому центрі Львова.
Знайомство з будь-яким містом зазвичай розпочинають з вокзалу.Так, Двірцева площа - площа перед залізничним вокзалом разом з будівлею залізничного вокзалу справляють приємне враження на оточуючих.
Вражає своєю величчю та шпилеподібними куполами Церква святих Ольги І Єлизавети. Святиню звели на початку ХХ ст. за наказом цісаря Австро-Угорщини Франца Йосифа, назвавши храм на часть його дружини - Єлизавети.
Зачаровує та дивує своєю красою яскрава перлина барокової архітектури - собор Святого Юра - найвідоміший храм Львова, що до 2007 р. був резиденцією УГКЦ.
Окрасою та гордістю міста, звісно, є знаменитий оперний театр імені Соломії Крушельницької. Вражає багате скульптурне оздоблення оперного театру. Витонченість та пишність інтер'єру теж не залишить нікого байдужим, адже всередині він прикрашений чудовою ліпниною, високохудожніми фресками та картинами, багатою позолотою.
Милуючись залишками міських оборонних мурів 14 ст., проходимо прямо над рікою, центральним проспектом Свободи - "стометрівкою" до пам'ятника Тарасові Шевченкові.
Чарує своєю архітектурною довершеністю костел Єзуїтів, який вважається першою бароковою пам'яткою у місті Львові.
Історичним серцем давнього Львова вважається площа Ринок - історичний  центр міста.
Відчути дух давнини та доторкнутися до середньовічної історії Львова можна, ознайомившись з найбільш древніми пам'ятками стародавнього міста. Передусім згадали про засновника міста - короля Данила Галицького, який назвав поселення на честь свого сина - Лева. Пам'ятник Данилу Галицькому знаходиться на площі Соборній і уособлює великого князя на коні та у військових обладунках.
Екскурсія так всіх захопила, що вирішили продовжити віртуальний тур середньовічним Львовом.
Зачарував своєю красою та архітектурною довершеністю комплекс Бернардинського собору (храм Святого Андрія) і монастиря, без яких неможливо уявити образ давнього Львова.
Символічним входом у середньовічну частину міста є Глинянська вежа з аркоподібними воротами - це одна з найдавніших фортифікаційно-оборонних споруд міста.
Яскравим взірцем оборонної архітектури постає Міський арсенал, який впродовж багатьох століть був фортечною твординею, яка допомагала захищати місто Лева від нападників. 
На підступах до стародавнього міста Львова знаходилася Порохова вежа. Ця фортифікаційна споруда використовувалася для фронтального і флангового обстрілу противника.
Яскравим прикладом середньовічної сакральної архітектури є Вірменська церква. Цей храм багато років був осередком вірменської общини у Львові.
На особливу увагу заслуговує костел Марії Сніжної - одна з найдавніших святинь міста, час зведення якої сягає середніх віків.
Гора Високий Замок - найвища точка міста, звідки відкривається чудова панорама на весь Львів. Фортеця, яку заклав на Княжій горі Лев Данилович, син короля Данила Галицького, у давнину давав відсіч численним атакам загарбників.
Цією пам'яткою закінчилася наша екскурсія. Всі присутні були в захваті від усіх красот Львова і згодилися в майбутньому подорожувати іще.
  
                   
                     

           

                                 

   
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар