пʼятницю, 16 травня 2014 р.

Творчий портрет "Панас Мирний - майстер великих прозових жанрів"

Панас Якович Рудченко народився 13 травня 1849 року в родині бухгалтера в місті Миргороді на Полтавщині.
Перші вісім років провів на службі у казначействі в невеликих містах Полтавщини. Саме на цей час припадають його перші спроби літературної творчості та фольклористичної діяльності. Робочі дні в Панаса Яковича були досить напруженими, та попри все письменник знаходить час для творчості. В одному з листів до М. Коцюбинського він писав: “Роботою казенною обкладений так, що кожного вечора до півночі доводиться над нею сидіти, а думка – хоч після півночі по одній стрічці що-небудь написати. Сьогодні стрічка, завтра стрічка, за тиждень – то й сім стрічок, а як за місяць – то набереться аж тридцять. Отак потроху та помалу, то, може, що-небудь і виклиниться”.
Перший вірш «Україні» та оповідання «Лихий попутав» були підписані ім`ям Панас Мирний та опубліковані у львівському журналі «Правда» в 1872 році.
Панас Мирний з початку 1860-х років публікував свої фольклорні матеріали в «Полтавских губернских ведомостях», друкувався в «Основі», а пізніше видав окремі збірники казок і пісень, перекладав оповідання Тургенєва.
Разом з своїм старшим братом і натхненником Іваном Біликом збирали народну творчість, а також закінчує роботу над романом «Хіба ревуть воли, як ясла повні?».
В будинку, де жив письменник з 1903 року, утворено літературно-меморіальний музей. В Полтаві в 1951 році було відкрито пам`ятник письменникові.
Так, до 165-річчя від дня народження українського письменника учням 6-8 класів була представлена слайдова презентація "Панас Мирний - майстер великих прозових жанрів", де вони детальніше ознайомилися з творчістю письменника. 


 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар