понеділок, 10 листопада 2014 р.

Тиждень права

                                 Бесіда-установка
        "Свої права ти добре знай, ти їх шануй і поважай"

Для відвідувачів бібліотеки 4-7 класів бібліотекар Козарчук Л.Л. провела бесіду "Свої права ти добре знай, ти їх шануй і поважай". Всі разом відправилися в подорож по безкраїх просторах світового океану прав і обов'язків. Щоб жити в мирі і злагоді один з одним, існують правила, які визначають стосунки між людьми. Життя змусило людей встановити багато різних правил. І ми зустрічаємося з ними на кожному кроці.Згадали, де, в яких місцях встановлені правила поведінки. Але є й такі правила, що встановлюють порядок у всій державі, обов'язки кожного громадянина та його права. Ці правила називаються державними законами. І щоб познайомитися з ними ближче, вирушили на острів Законів. Головним законом нашої країни є Конституція. У ній  записані усі правила, за якими повинні жити люди нашої держави.Але у дітей є ще своя Конституція. Вона називається "Декларація прав дитини", яка була ухвалена ООН у 1959 році та мала 10 стислих статей, програмних положень, які закликали батьків, окремих осіб, державні органи, місцеву владу та уряд визнати викладені у ній права, свободи й дотримуватись їх. На основі цієї Декларації 20 листопада 1989 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Конвенцію прав дитини, яку називають "світовою конституцією прав дитини". Цей документ було ухвалено 191 країною світу. Майбутнє кожної людини і людства в цілому залежить від молодого покоління, тому забезпечення прав дітей та їх правовий захист є основним завданням сучасності. Згідно з Конвенцією про права дитини Україна у квітні 2001 року прийняла Закон про охорону дитинства. Всі ці документи, а також які є в кожного права, всі разом розглядали. Потім згадали ті казки, де були порушені права дітей, провели тест "Правопорушення серед казкових героїв" та грали у гру "Так чи ні".
 




          Для закріплення матеріалу про свої права дітям було запропоновано переглянути слайд-презентацію "Мову закону знати  і вивчати", яка містить в собі тест "Коли який документ було прийнято", гру "Права та обов'язки" та кросворд із запитаннями. Метою правових уроків для школярів є навчитися шанувати закони України, збагатити свої знання з правової свідомості, вчитися захищати себе від негативного впливу інших, поважати один одного, допомагати долати труднощі. Наостанок бібліотекар зауважила: "Не забувайте - такі самі права як і ви, має кожна людина! Реалізовуючи свої права, намагайтеся поважати права інших, поставити себе на їх місце. Спробуйте зробити це - і ви побачите, як зміниться світ і люди, що вас оточують".
                                          


                
 
 
                       Для учнів 1-9 класів оформлена виставка правової літератури "Дитино, знай свої права!". На ній представлена довідкова література, Конституція України, Конвенція прав дитини, Декларація прав дитини та інша література, яка розповідає про права та обов'язки маленького та дорослого громадянина. Право, закони супроводжують людину все її життя. Отже, щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов'зки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони.
 


 
 
Інформіна "Юридичний компас для тебе"
Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов'язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Дитинство - найважливіший і неповторний період у становленні особистості. Саме у цей час людина потребує найбільшої уваги і захисту. Так, щоб інформувати дітей про їхні права та обов'язки, закони, які потрібно знати, для учнів 10-11 класів ЗОШ №2 була проведена інформіна "Юридичний компас для тебе". Також учні ознайомилися з документами, спрямованими на захист дітей, це Конвенція прав дитини, Декларація прав дитини та Конституція України. Потім діти мали змогу переглянути слайд-презентацію "Мої права та обов'язки". 
 
 

 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар