середу, 24 липня 2013 р.

Патріархи духовного відродження

 
28 липня ми святкуємо 1025-річчя хрещення Київської Русі - України.
Хрещення Русі — процес прийняття і поширення християнства у Київській Русі. Ключова подія — масове хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом інших міст держави князем Володимиром I Святославовичем, у результаті чого християнство стало провідною релігією на Русі.
Хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією припало князю Володимиру Великому. Прийшовши до влади за допомогою варязької дружини і язичницької еліти, Володимир задля їх інтересів запровадив язичницький пантеон богів. На місці старого капища, де стояла подоба Перуна, з'являються 6 різноплемінних богів – Перун, Дажбог, Хорс, Стрибог, Сімаргл, Мокош. Але трохи згодом Володимир переконується, що для зміцнення держави та її престижу потрібно підтримувати найтісніші стосунки з Візантією - найбагатшою, могутнішою і найбільш культурно впливовою державою того часу. Задля цього він вирішив прийняти християнство та охрестити весь свій народ.
У другій половині Х ст у Візантійський імперії вибухає вкрай небезпечне антиурядове повстання. Скрутне становище, у якому опинився імператор Візантії, змусило його звернутися до Києва з проханням про військову допомогу. Володимир поставив перед імператором деякі умови, зокрема київський князь зобов'язувався допомогти імператору придушити повстання, а за це той мав би віддати за Володимира свою сестру Анну (тобто Володимир отримував би права на візантійський трон) та сприяти хрещенню населення Київської держави. При цьому Володимир спочатку отримав відмову, і тільки захопивши візантійську колонію Херсонес (Корсунь) примусило Візантію укласти цю угоду. Після офіційного хрещення киян у 988 р християнство стає державною релігією Київської Русі. Християнізація Русі йшла поступово за водними шляхами, спершу її прийняли більші осередки, пізніше провінція. З прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом по інших містах. Учителями були священики з Корсуня, які знали словенську мову.
Для відвідувачів бібліотеки був проведений захід "Патріархи духовного відродження".
 
Бібліотекар Козарчук Лідія Леонідівна ознайомила дітей з історією хрещення Київської Русі-України.
 

Також був продемонстрований відеоролик "Сказання про хрещення Русі"


 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар